Kosovo otvara ambasadu u Jerusalemu - spoznaja

Kosovo otvara ambasadu u Jerusalemu

Kosovo otvara ambasadu u Jerusalemu

Evropsko i većinski muslimansko Kosovo uspostavilo je diplomatske odnose s Izraelom na virtualnoj svečanosti i otvorit će svoju ambasadu u Jerusalemu, izvještavaju svjetski mediji.

Od avgusta 2020. Izrael je sklopio više sporazuma o normalizaciji odnosa s arapskim državama, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom, ali te zemlje nisu priznale Jerusalem za glavni grad Izraela.

U sklopu razmjene međusobnih priznanja, Izrael je službeno priznao Kosovo, nezavisno od Srbije od 2008., kao nezavisnu državu i tako se pridružio većini zapadnih zemalja.

“Danas pišemo povijest, uspostavljamo diplomatske odnose između Izraela i Kosova. Prvi puta u povijesti diplomatski odnosi su uspostavljeni putem Zooma”, izjavio je izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi.

Zbog pandemije covida-19 posljednjih dana izraelske vlasti zatvorile su granice i zračne luke.

Uz to što je u ponedjeljak priznalo Izrael, Kosovo je priznalo i Jerusalem kao glavni grad Izraela i službeno tražilo da ondje otvori svoju ambasadu sljedećih mjeseci.

“Jutros sam primio vašu molbu da otvorite ambasadu u Jerusalemu koju sam prihvatio”, rekao je Ashkenazi.

“Kosovo je dugo čekalo uspostavu diplomatskih odnosa s Izraelom, otvaramo novo poglavlje u povijesnim vezama naših dviju zemalja koje su prošle dug i težak put kao narodi prije nego su postale države”, izjavila je kosovska ministrica vanjskih poslova Meliza Haradinaj-Stublla.

Ali “danas Izrael postaje 117. zemlja koja je priznala nezavisnu i suverenu Republiku Kosovo”, izjavila je ministrica iz Prištine tokom te svečanosti koju su pratili i visoki američki dužnosnici.

Trump, Hezbollah, Srbija

Taj sporazum je omogućila podrška Sjedinjenih Država, a Washington je podržavao kosovsku borbu za nezavisnost.

Sporazum Izraela i Kosova u septembru u Washingtonu spomenuo je tadašnji američki predsjednik Donald Trump u sklopu pregovora s Srbijom.

“Izraelsko priznanje Kosova jako muči Srbe”, priznao je u nedjelju Dan Oryan, direktor sekcije “Balkana” u izraelskom ministarstvu vanjskih poslova, preciziravši da izraelske kompanije već ulažu na Kosovu, iako još nisu bili uspostavljeni službeni diplomatski odnosi.

Sporazum s Izraelom također predviđa da Kosovo prizna libanonski šijitski pokret Hezbolah za “terorističku organizaciju”.

Kosovo se tako pridružuje Njemačkoj koja je u maju zabranila svaku aktivnost te organizacije na svom teritoriju, odgovorivši na davno traženje Izraela, koji optužuje taj pokret, blizak njegovom iranskom neprijatelju da ga pokušava destabilizirati.

Leave a Reply