Upozorenje američkim muslimanima da ne putuju u Francusku - spoznaja

Upozorenje američkim muslimanima da ne putuju u Francusku

Upozorenje američkim muslimanima da ne putuju u Francusku

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) upozorilo je američke muslimane da ne putuju u Francusku, navodeći da bi se tamo mogli suočiti s opasnošću i diskriminacijom.

Najveća muslimanska organizacija za građanska prava u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) izdala je upute o putovanjima na svojoj internet stranici povodom, kako se navodi, „licemjerne i opasne kampanje francuske vlade kojom je potaknuta islamofobična netrpeljivost prema francuskim muslimanima, džamijama i islamskim organizacijama“, prenijela je Anadolija.

U saopćenju su podsjetili na rasistički napad nožem na dvije muslimanke u Parizu i zakonske zabrane nošenja vjerske odjeće.

Izvršni direktor CAIR-a Nihad Awad pozvao je francusku vladu da prestane s “iracionalnom, ilegalnom i licemjernom kampanjom netrpeljivosti protiv vlastitih građana”.

‘Zagovaranje i kažnjavanje slobode govora’

„Svako u Francuskoj trebao bi imati pravo da praktikuje svoju religiju, a svi u svijetu imaju pravo odlučiti koje proizvode će kupovati. Francuska ne može zagovarati vrline slobode govora dok istovremeno kažnjava francuske muslimane zbog slobode govora niti može tvrditi da je svjetionik slobode dok poziva diktature da svojim muslimanskim građanima zabrane bojkot francuskih proizvoda“, rekao je Awad.

Nakon što je 16. oktobra u Francuskoj ubijen nastavnik koji je na časovima učenicima pokazao karikature koje su ismijavale poslanika Muhammeda, predsjednik Emmanuel Macron je iznio niz stavova čija su meta uglavnom bili islam i muslimani.

Ove riječi i karikature s uvredama poslanika Muhammeda istaknute na pojedinim objektima, izazvale su niz reakcija i protesta u islamskom svijetu.

U mnogim zemaljama, među kojima su Katar, Kuvajt, Alžir, Sudan, Palestina i Maroko počeli su bojkoti farancuskih proizvoda.

Podsjetivši da je u Francuskoj prisutan bojkot turskih prozivoda, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan turski narod je pozvao da se pridruži bojkotu.

Izvor: Al Jazeera

Leave a Reply