PROGLAŠEN DAN ŽALOSTI - Bejrut poput Hirošime i Nagasakija - spoznaja

PROGLAŠEN DAN ŽALOSTI – Bejrut poput Hirošime i Nagasakija

PROGLAŠEN DAN ŽALOSTI – Bejrut poput Hirošime i Nagasakija

Najmanje deset vatrogasaca nestalo je nakon eksplozije koja je danas uzdrmala grad Bejrut, rekao je gradonačelnik libanske prijestonice Marvan Abud.

Gradonačelnik je dodao da ga scene nakon eksplozije podsjećaju na Hirošimu i Nagasaki.

Na pitanje novinara šta je izazvalo eksploziju, on je rekao:

– Ne znamo. Izbila je vatra, vatrogasci su se pojavili, onda je odjeknula eksplozija i oni su nestali. Tražimo ih. Ovo me podsjeća na ono što se desilo u Japanu, u Hirošimi i Nagasakiju. Još nisam vidio destrukciju ovog nivoa.

Na mjesto nesreće stigla i vojska

Na mjesto nesreće stigla i vojska Foto: AFP

Državno rukovodstvo sazvalo je hitan sastanak Vijeća za odbranu, dok je premijer Hasan Dijab izjavio da će sutra biti proglašen dan žalosti zbog ove tragedije. Libanska nacionalna novinska agencija saopćila je da je u eksploziji bilo i mrtvih i ranjenih.

Žorž Ketaneh (Georges Kettaneh), predsjednik libanskog Crvenog križa, u izjavi za televiziju LBC naveo je da ima “stotine ranjenih”, dodavši da su „preopterećeni telefonskim pozivima.”

  • Stotine povrijeđenih u eksploziji Foto: AFP

Umiješanost u ovaj slučaj negiraju i ekstremistička grupa Hezbolah, kao i susjedni Izrael, koji je u napetim odnosima sa Libanom.

Istovremeno, glavni šef sigurnosti Libana Abas Ibrahim je rekao da bi mogući uzrok eksplozije mogao biti eksplozivni materijal koji je konfiskovan prije nekoliko godina i bio je smješten u gradskoj luci.

– Čini se da postoji skladište s materijalom koji je konfiskovan prije nekoliko godina, a vjerovatno je riječ o visoko eksplozivnom materijalu – rekao je visoki predstavnik sigurnosti i dodao da će biti pokrenuta istraga.

Leave a Reply