Brak h. Alije i h. Fatime - primjer mladima i njihovim roditeljima - spoznaja

Brak h. Alije i h. Fatime – primjer mladima i njihovim roditeljima

Brak h. Alije i h. Fatime – primjer mladima i njihovim roditeljima

Druga godina po hidžri, Medina, hazreti Fatima (s.a), kćerka Božijeg Poslanika (s.a.v.a) i njegove vjerne supruge Hatidže (r.a), u dobi od 15 godina (prema nekim predajama), dobi kada su djevojke arapskog poluotoka uveliko stasale za udaju. Mnogi velikani tog doba, od Muhadžira i Ensarija prose njenu ruku, jer velika je čast sklopiti rodbinske veze sa čovjekom kakav je Poslanik (s.a.v.a). No Poslanik (s.a.v.a) ih odbija i čeka, čeka Božiju naredbu u vezi Fatime. Fatima nije obična djevojka, ne zato što je kćerka čovjeka koji je poslan kao Milost svim svjetovima, ne zato što je kćerka rahmetli Hatidže, prvakinje žena među Kurejšijkama i Arapkama. Fatima je Fatima, najpobožnija žena svoga doba. Časni Poslanik islama nebrojeno puta je hvalio svoju kćer, ne zato što je bila njegova kćer, jer, imao je on i druge djece, već zbog njezinog položaja kod Uzvišenog Allaha i izvanrednih karakteristika koje je posjedovala. Ona se, svojom ličnošću, učenošću i predanošću Bogu, izdvajala od drugih njegovih kćerki.

Mnogi traže Fatiminu ruku a Poslanik (s.a.v.a) ih odbija govoreći: Njen slučaj će odrediti Uzvišeni Allah.

Neki poznati ashabi, nakon što su sami bili odbijeni iako su nudili vrijedne i visoke vjenčane darove, predlažu hazreti Aliji (a.s) da i on zaprosi Fatimu (s.a). Hazreti Alija (a.s) postiđen svojom neimaštinom u početku se koleba, iako je i sam o tome razmišljao, ali na kraju ipak sa pouzdanjem u Boga prosi hazreti Fatimu.

Poslanik (s.a.v.a) se obradovao Alijinoj prošnji i znao je da je on upravo Božija odredba za njegovu kćerku, no ipak je, kako je to i propis, pitao nju da li pristaje na brak sa hazreti Alijom (a.s). U predajama stoji da je Fatima (s.a) prećutno odobrila to jest pristala.

Hazreti Alija (a.s) prosi hazreti Fatimu obezbijedivši mehr tako što je (po jednoj predaji) svoj oklop, na Poslanikov (s.a.v.a) prijedlog, prodao a Poslanik je zatim od dobijenog novca kupio osnovne stvari za život dvoje mladenaca ili ono što bi kod nas nekad zvali ruho.

Vjenčanje je najavljeno i javno objavljeno prvog dana u mjesecu zil-hadždže. Obavio ga je sam Poslanik (s.a.v.a), u medinskoj džamiji, pred ashabima.

Poslanik je tom prilikom, između ostalog, kazao:

Sva zahvala pripada Gospodaru svjetova. On zaslužuje zahvalu za blagodati kojima nas opskrbljuje, Njemu se čini ibadet zbog beskrajne veličine i snage, od Njega se strahuje zbog kazne i polaganja računa i Njegov se Zakon štuje i na nebu i na Zemlji. On je taj koji je stvorio sva stvorenja Svojom voljom i Koji je pravednim odlukama podijelio ta ista stvorenja, i Onaj Koji je počastio ljude Islamom i Muhammedom.

Uzvišeni Allah mi je naredio da svoju kćer Fatimu udam za Aliju ibn Ebi Taliba. Pozivam vas da budete svjedoci da sam vjenčao svoju kćer Fatimu za Aliju uz mehr od 400 dirhema (u nekim predajama stoji 500). Neka ih Gospodar spoji i ujedini i neka ovaj čin učini mubarek (blagoslovljenim). Neka njihovo potomstvo učini čistim, da budu ključ milosti, izvor mudrosti i da budu odani ummetu Muhammedovom. To je ono što sam htio reći. Molim Gospodara da i meni i vama podari oprost.

Pošto je hazreti Alija, do sklapanja braka, živio kod Poslanika u jednoj skromnoj sobici koja nije bila prikladna za bračni život, prema preporuci Poslanika zakupio je kuću Harisa b. Nu‘mana, koja se nalazila u blizini Poslanikove džamije, a Esmi bint Umejs je naredio da pripremi Fatiminu buduću kuću. Naredio je da se od dvije trećine novaca koje je donio hazreti Alija pripremi nešto hrane, ukrasa i mirisa a od jedne trećine da se pripremi odjeća. Stvari koje je hazreti Fatima (a.s) imala kao ruho bile su sljedeće: tri mindera koje je pripremila Esma bint Umejs, jedan ćilim, jedan jastuk napunjen od žila hurme, dva ručna mlina, dvije posude za vodu, jedan zemljani bokal, jedna čaša od kože, jedan peškir, ovčije krzno, jedan stari istrošeni jemenski ćilim, ležaj prekriven palminim listom, dva odijela porijeklom iz Jemena i jedan jorgan od kadife.

Nakon obroka u čast sklapanja braka hazreti Alije i Fatime, Ummu Ejmen prenosi da je Poslanik (s.a.v.a) hazreti Aliji rekao:

Moja kćer Fatima je otišla u tvoju kuću kao žena a i ja ću doći poslije akšama da proučim dovu. Očekujte me.

Kada im je došao naredio je da se u jednoj posudi donese vode, oprao svoje mubarek ruke, zatim vodi dodao malo miska i pozvao hazreti Fatimu. Posuo ju je malim količinama te vode po prsima, glavi i leđima te proučio dovu: Gospodaru, molim Te da nju i njeno potomstvo zaštitiš od prokletog šejtana. Zatim je učinio isto i hazreti Aliji te proučio: Allahu moj, obaspi ih Svojim bereketom i njihovo potomstvo neka mubarek bude. Uđite među Allahove dobre robove, s Njegovim imenom i blagoslovom. I nakon što je proučio još jednu dovu držeći se za kućna vrata, napustio ih je.

Prisjetimo se da je dovu koju im je proučio za zaštitu od prokletog šejtana učila i hazreti Merjemina majka, pa je Uzvišeni i nju i Isaa (a.s) zaštitio od utjecaja Iblisovog, o čemu svjedoči Kur’an.

Hazreti Alija (a.s) prenosi: Poslanik nas je posjetio četiri dana nakon vjenčanja. Posavjetovao nas je blagim riječima, punim mudrosti…

Između ostalog tada je posavjetovao hazreti Fatimu da poštuje svog muža i da mu se ne suprostavlja, a hazreti Aliji je kazao: O Alija! Budi pažljiv prema Fatimi. Ona je dio mene. Čini je veselom. Ako nju rastužiš, znaj da si i mene rastužio.

Oboje ih je stavio pod Allahovu zaštitu. Kada je htio izaći hazreti Fatima ga još nešto zamoli:

Ja Resulallah! Ja ću paziti na stvari vezane ze unutrašnjost kuće a Alija će na pitanje vezana za izvan kuće. Ako bi mi mogao naći neku pomoćnicu, da bude uza me i pomaže mi oko nekih stvari, bila bih jako zadovoljna. Resulullah joj odgovori: O Fatima! Hoćeš li pomoćnicu ili nešto još bolje od nje? Hazreti Fatima reče da želi bolje od toga. –Svakog dana prije nego zaspiš prouči 34 puta Allahu ekber, 33 puta El-hamdu lillah i 33 puta Subnanallah. Potom prouči La ilahe illallahu vahdehu la šerike leh, lehul-mulku ve lehul-hamdu ve huve ala kulli šej’in kadir. To zajedno čini stotinu riječi. Za njih ćeš na Sudnjem danu imati hiljadu sevapa, a na Mizanu će sevapi biti izuzetno teški.

Ovaj zikr je poznat kao tesbih Hazreti Fatime (s.a) i u nekim predajama stoji da je Poslanik (s.a.v.a) ovom zikru svoju kćerku podučio kasnije kada je već imala djecu i kada se požalila na teškoće.

Brak hazreti Alije i hazreti Fatime nije trajao dugo jer je hazreti Fatima, preselila na Ahiret ubrzo nakon svog oca, skrhana žalošću za ocem i bolom zbog događaja koji su uslijedili nakon njegove smrti.

No iako je trajao kratko iz braka ovo dvoje odabranih ljudi možemo izvući mnoge pouke:

– Ženidba i udaja je kur’anska naredba, a porodica i zajednica su dužne da podstiču svoje članove da zasnuju brak te da ih u tome pomognu.

Udavajte neudate i ženite neoženjene, i čestite robove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna. (An-Nur, 32)

– Svoju kćerku nastojte udati za čovjeka vjernika, kako to pokazuje ovaj slučaj a i brojni hadisi koji o tome govore.

– Slabo imovinsko stanje nije presudni faktor kod odluke na brak ukoliko je porodica spremna da stane uz mladence i da im svoju podršku.

– Vjenčanje se obavlja javno i pred svjedocima.

– Prije nego se brak sklopi dobro je da se mladencima, ukoliko je to moguće, obezbijedi njihov prostor za stanovanje, ni tako daleko ni sasvim blizu roditelja, ali odvojen. Ne preblizu da utječe na njihovu slobodu uređenja vlastitog bračnog živote izvan očiju i ušiju “javnosti”, a dovoljno blizu da im se može pružiti potrebna pomoć neophodna svakom bračnom paru na početku plovidbe vlastitim bračnim vodama. Za ovo podlogu imamo u slijedećem.

– Skroman početak života jednog bračnog para za početak je sasvim dovoljan. Ovakav skromni početak će kasnije, za rezultat, donijeti cijenjenje vlastitog truda u obezbjeđenju zadovoljavajućih uslova života.

– Kontakte sa mladencima treba redovno održavati, posebno na početku. Savjeti koje im budemo davali trebaju sadržavati više duhovne nego tehničke komponente. Kako će biti uređen stan je njihov izbor, ali praktični savjeti vezani za međusobne odnose i slogu u braku, sa čestim podsjećanjem na dugoročni i konačni cilj i braka i dunjalučkog života, a to je – vječna sreća na Ahiretu, je ono što je njima mnogo potrebnije.

– I na kraju ono što čini jedan brak sretnim i vrijednim pomena i bivanja uzorom jeste sloga, suradnja i ljubav utemeljeni na ljubavi i pokornosti Uzvišenom Bogu.

 

 

Leave a Reply