Takijja - licimjerstvo ili pravilo? (3) - spoznaja

Takijja – licimjerstvo ili pravilo? (3)

Takijja – licimjerstvo ili pravilo? (3)

Zabranjeni oblici takijje

Kao i sve druge prakse,  takijja spada u pet kategorija djelovanja: obavezne (vadžib), preporučene (mustehab), dopuštene (mubah), pokuđene (mekruh) i zabranjene (haram). Kada su život, porodica i imetak u opasnosti, takijja je vadžib tj. obavezna.

Međutim u dva slučaja, čak kad su i život, porodica ili imetak ugroženi, takijja je zabranjena:

  1. Kada je islam ugrožen

Ako je islam pod prijetnjom takijja je zabranjena. Naprimjer, ako je nekome naređeno da uništi Kaʿbu ili napiše knjigu protiv islama i Kur’ana ili iznese i proširi neko neispravno tumačenje, onda mu nije dopušteno da prakticira takijju čak i ako mu prijeti smrt. On mora dati svoj život da bi islam i Kur’an ostali zaštićeni.

Ako se nekom istaknutom učenjaku prijeti smrću zbog toga što je odbio da pije alkohol  u javnosti ili učini neki drugi haram, morat će izabrati smrt, a ne činiti nešto što će izazvati sumnje u islamska uvjerenja. To je zato što takijja ima za cilj zaštitu religije; kad god takijja uzrokuje gubitak religije smatra se zabranjenom.

Sljedeći citat je od rahmetli Imama Homeinija:

Takijja je zabranjena za određene obavezne ili zabranjene prakse koje su vjerski značajne. Naprimjer, uništenje Kaʿbe i Harema, pisanje knjige protiv islama, bogohulno tumačenje Kur’ana – to su sve velike zabranjene radnje koje ne podliježu takijji.

Pitanje alkohola je naprimjer sekundarno pitanje. U svakom slučaju, kada se prijeti običnom čovjeku, on može počiniti taj zabranjeni čin i javno popiti alkohol kako bi zaštitio svoj život i imovinu. Ali ako se vjerskom učenjaku prijeti smrću ako to ne učini, on nikako ne bi trebao prihvatiti čak ni po cijenu svog života. Propisi o nasljeđivanju, razvodu, molitvi i hadždžu su takođe sekundarni. Ako je učenjaku rečeno da napiše knjigu koja iskrivljuje ove propise ili se suočava sa prijetnjama, ne smije prihvatiti da napiše takvu knjigu.

 

  1. Kada takijja može dovesti do krvoprolića

Drugi slučaj u kome je takijja zabranjena je ukoliko bi se njenim pridržavanjem dovelo do krvoprolića. Ako je nekome naređeno da ubije nevinog, takijja je zabranjena jer takijja je uspostavljena kako bi zaštitila krv muslimana. Ako je neko pod takijjom i u korist tiranina izaziva krvoproliće, to je svakako zabranjeno.

Prema tome možemo zaključiti da se takijja temelji na Kur’anu i sunnetu. Štaviše,  takijja je prakticirana za života Poslanika (s.a.v.a). Takijja je sredstvo u rukama slabih da zaštite svoj život, porodicu i imetak od onih na vlasti.

Takijja nije ograničena samo na zaštitu od zla nevjernika, već se također može koristiti i za odbijanje štete od muslimanskih tirana.

Takijja je lična i individualna stvar. Sve dok je osoba prevladana strahom, ona mora da prakticira takijju; tek kada se prijetnja rasprši, ona će se vratiti u svoju redovnu religijsku praksu.

Zbog svoje ugroženosti tokom historije uglavnom su sljedbenici Ehli Bejta pred nepravednim muslimanskim vladarima prakticirali ovo pravilo i tako štitili sebe i svoje porodice, tako da danas mnogi muslimani imaju pogrešno mišljenje da je takijja novotarija koju je uveo ovaj islamski pravac. Međutim iz navedenog vidimo da je ovo islamsko pravilo zasnovano na Kur’anu i sunnetu.

Leave a Reply