Ramazan i porez na blagodati - spoznaja

Ramazan i porez na blagodati

Ramazan i porez na blagodati

Svaka država na svijetu obavezuje svoje građane na plaćanje različitih poreza; porez na prihod, porez na dobit, porez na dodatnu vrijednost, porez na imovinu,…
Šta bi se desilo kada bi na blagodati kojim nas je Uzvišeni opskrbio gledali kao na neku vrstu prihoda i imovine i onda na njih primijenili poreske odredbe? Šta mislite kolike i kakve „poreze“ dugujemo na te blagodati?
Vjerovatno bi se ta naša poreska kartica ili obrazac sastojao od nekoliko stranica. Na prvoj stranici bi mogla stajati polja sa generalnim podacima jedinstvenim za sve ljude, podacima o zajedničkoj nam imovini.
Jedan od takvih podataka je i to da je ljudski rod stvoren u najljepšem obliku i odlikovan u odnosu na druga stvorenja:
Mi smo sinove Ademove, doista, odlikovali; dali smo im da kopnom i morem putuju, i opskrbili ih ukusnim jelima, i dali im velike prednosti nad mnogima koje smo stvorili. (Isra, 70)
Zatim podaci o blagodatima kao što su čula, razum, sposobnost razmišljanje i rasuđivanje:
Allah vas iz trbuha majki vaših izvodi, vi ništa ne znate, i daje vam sluh i vid i razum da biste bili zahvalni. (Nahl, 78)
Blagodat prirode i prirodnih pojava koje čovjek obilato koristi:
Onaj koji vam je Zemlju učinio posteljom, a nebo zdanjem; koji s neba spušta kišu i čini da s njom rastu plodovi, hrana za vas. Zato ne činite svjesno druge Allahu ravnim! (Bekare, 22)
Posebna polja u ovom obrascu bi se odnosila na nas muslimane. Blagodat vjerovanja, blagodat pripadnosti islamu, blagodat spoznaje pravog puta, blagodat duhovnog mira, sve je to ono na što bi se mogao obračunati poseban porez i što bi moglo stajati kao klauzula na ovom obrascu i ovom posebnom polju.
Oni ti prebacuju što su primili islam. Reci: “Ne prebacujte mi što ste islam primili; naprotiv, Allah je vama milost podario time što vas je u pravu vjeru uputio, ako iskreno govorite. (Hudžurat, 17)
I konačno zadnje polje bi se moglo odnositi na naše lične blagodati. Kada malo pažljivije promislimo ovo polje bi možda bilo i najteže ispuniti jer bi ga svako od nas morao potpuno sam ispunjavati i nabrajati sve one blagodati koje mu je Bog podario, a možda nekom drugom nije: krov nad glavom, zdravlje, porodicu, dobrog supružnika, poslušnu djecu, hranu, posao, dobar komšiluk, neku posebnu osobu za prijatelja, poznanika, …
Kada obrazac bude popunjen onda dolazi na red obračun koliko dugujemo. Dug se otplaćuje na različite načine, ispunjenjem obaveza koje nam je Bog propisao i skupljanjem naizgled malih poena kao što su osmjeh i ljubaznost, sklanjanje komadića hljeba s puta da se ne gazi, nahraniti pticu,…
Jedno je sigurno a to je da ćemo jednog dana svi sa svojim obrascima stati pred Boga i čekati svoj red da se izvrši konačan obračun. Neki će svoje dugovanja izmiriti još na ovome svijetu pa će lako i brzo završiti i još biti nagrađeni za svoju ažurnost. Dok će neki zbog svoje nemarnosti pretprjeti dug i težak obračun te biti kažnjeni zbog zanemarivanja svojih obaveza.
A jedna od posebnih blagodati koju svakako trebamo uvrstiti u svoju poresku karticu jeste mjesec Ramazan.
Jednog dana Božiji Poslanik, s.a.v.a., održao je hutbu i poručio:

„O ljudi, zaista vam dolazi Allahov mjesec sa blagoslovom, milošću i oprostom. On je kod Allaha najbolji od svih mjeseci. Dani njegovi su najbolji dani, noći njegove su najbolje noći i časovi njegovi su najbolji časovi. To je mjesec u kojem ste pozvani na gozbu kod Allaha i postali ste dostojni Njegove plemenitosti. Vaše disanje u njemu se nagrađuje kao veličanje, vaš san je ibadet, u njemu su vaša djela prihvaćena i vaše dove uslišane, pa – sa iskrenim namjerama i srcima čistim od grijeha i pokuđenih svojstava – tražite od svoga Gospodara da vam podari uspjeh da ga ispostite i uspjeh učenja Kur’ana. Zaista je nesretan i loše će završiti onaj kome u ovom velikom mjesecu bude uskraćen Božiji oprost…“
Zamislite dan u kojem bi vam država bila posebno milostiva pa vam oprostila ranije propuste i dugovanje! A Bog Uzvišeni daje priliku za to, čitav jedan mjesec dana mogućnosti oprosta i još plus korištenja posebnih prilika i „popusta“ jer svaki dan, svaka noć i svaki čas u ovom mjesecu su najbolji, svaki dan imate priliku da koristite gozbu koju je Bog pripremio iz Svoje plemenitosti pa je čak i san u njemu ibadet.
Pa koristimo ga mudro, iskoristimo „popuste“, izmirimo dugovanja, i onda nuliranog računa krenimo dalje.

Leave a Reply