Najljepši savjeti Božijeg Poslanika (s.a.v.a) za ramazan - spoznaja

Najljepši savjeti Božijeg Poslanika (s.a.v.a) za ramazan

Najljepši savjeti Božijeg Poslanika (s.a.v.a) za ramazan

Imam Riza (a.s) prenosi od svojih očeva i Imama Alije (a.s) da je Božiji Poslanik (s.a.v.a) ovako govorio kada je nastupio blagoslovljeni mjesec ramazan:

Ljudi! Istina je da vam je stigao Božiji mjesec, s blagoslovom, milošću i oprostom. To je mjesec koji je kod Uzvišenog Allaha najbolji mjesec, a njegovi dani su najbolji dani, a noći najbolje noći, a sati najbolji sati.

Ovo je mjesec u kojemu ste pozvani na Božiju gozbu, a On vas je uvrstio u plemenite, vaše disanje u ovom mjesecu učinio tespihom, vaše spavanje ibadetom, vaša djela prihvaćenima, a vaša dova u ovom mjesecu bit će primljena.

Dozivajte Allaha čistim nijjetom, i srcima očišćenim od prljavštine. Od Njega tražite da vam da uspjeh u postu i učenju Kur’ana. Veliki je nesretnik ko u ovom mjesecu ostane uskraćen za Allahov oprost.

U ovom mjesecu, svojom glađu i žeđu obratite pažnju na glad i žeđ na Sudnjem danu, dajite sadaku siromašnima, poštujte starije, budite samilosni prema mlađima i održavajte rodbinske veze.

Sačuvajte jezik od onoga što je zabranjeno, pokrijte oči od onoga što nije dozvoljeno gledati, sačuvajte uši od onoga što se ne smije slušati. Poklanjate siročadima kako bi se poklanjalo vašim siročadima.

Pokajte se za svoje grijehe kod Voljenog Boga, i učite dove za vrijeme namaza, jer to su najbolji sati, i vrijeme kada Allah Svoje robove gleda pogledom milosti, odgovara im kada Ga zovu, javlja se kada Ga dozivaju i uslišava im dove.

Ljudi! Ako je vaše biće zarobljeno u vašim djelima, oslobodite ga traženjem oprosta. Ako su vaša pleća otežala pod teretom grijeha, olakšajte ih produžujući sedžde. I znajte da se Uzvišeni Allah kune da neće kažnjavati one koji klanjaju i čine sedždu i da ih neće plašiti patnjama na Sudnjem danu.

Ljudi! Ko god u ovom mjesecu priredi iftar za vjernika, ima nagradu kod Gospodara kao da je oslobodio jednog roba na Božijem putu, a njegovi prošli grijesi će biti oprošteni.

Tada su prisutni rekli Poslaniku:

Božiji Poslaniče! Nemamo svi tu mogućnost.

On odgovori:

Sačuvajte se od džehennemske vatre, pa makar s pola hurme ili malo vode koje ćete dati postaču.

Ljudi! Ko god u ovom mjesecu popravi svoj ahlak (moral i ponašanje), pripremio je sebi dozvolu za prelazak preko sirat-ćuprije, i to na dan kada će noge klecati. Ko god u ovom mjesecu bude blag i popustljiv prema svojim podređenima, Bog će mu lahko svesti njegov račun. Ko god sačuva ljude od svoje zlobe, Bog će ga na Sudnjem danu sačuvati od Svoje srdžbe. Ko god za ovo vrijeme iskaže poštovanje siročetu, Allah će mu ukazati poštovanje na Sudnjem danu. Ko god bude održavao rodbinske veze, Allah će ga na Kijametskom danu povezati sa Svojom milošću, a Svoju milost će prekinuti prema onome ko prekida rodbinske veze.

Nagrada za dobrovoljni namaz u ovom mjesecu je daljina od vatre, a činjenje farza u ovom mjesecu je sedamdeset puta vrijednije od farza u nekom drugom vremenu.

Ko god u ovom mjesecu bude mnogo donosio salavate na mene, Allah će na dan kada dobra djela na vagi drugih ljudi budu lahka, njegova dobra djela otežati. Učenje jednog kur’anskog ajeta u ovom mjesecu ima nagradu kao učenje cijelog Kur’ana u drugim mjesecima.

Ljudi! Vrata dženneta su otvorena u ovom mjesecu, a od Allaha tražite da ih ne zatvori pred vama. Vrata džehennema su zatvorena, i tražite od Njega da ih ne otvori pred vama. Šejtani su u ovom mjesecu povezani i okovani, i tražite od Njega da ih ne pusti da vas nadvladaju.

Hazreti Imam Alija kaže:

Ja sam tada ustao i rekao: „Božiji Poslaniče! Šta je najbolje djelo u ovom mjesecu?“

On reče:

Najbolje djelo u ovom mjesecu je suzdržavanje od onoga što je Allah zabranio.

„Božiji Poslanik je tada zaplakao, a ja sam pitao zašto plače. On je tada nagovijestio da ću biti ubijen tokom mjeseca ramazana, u mihrabu za vrijeme namaza“.[1]

 

Imam Riza (a.s) također prenosi preko svojih očeva da je Božiji Poslanik (s.a.v.a) rekao:

Uistinu, mjesec ramazan je veliki mjesec. Nagrade u njemu se povećavaju, loša djela brišu, stepeni uzvisuju. Ko god u ovom mjesecu udijeli i malu milostinju, Allah će mu oprostiti. Ko god se bude lijepo ophodio prema svojim podređenima, bit će mu oprošteno, i ko god popravi svoje ponašanje i moral, bit će mu oprošteno, i ko god proguta svoj bijes, bit će mu oprošteno, i ko god bude održavao rodbinske veze, bit će mu oprošteno.

Ovaj mjesec nije poput drugih mjeseci. Kad dođe, s njim dolazi i blagoslov i milost. Kad dođe, grijesi odlaze putem oprosta, dobrote se u ovom mjesecu računaju mnogostruko. Dobra djela u ovom mjesecu se primaju kod Boga. Dva rekata dobrovoljnog namaza u ovom mjesecu zavrijeđuju Božiji oprost.

Zatim je rekao:

Nesretan je onaj ko bez Allahovog oprosta grijeha izađe iz ovog mjeseca. On je tada gubitnik i oštećen, dok dobročinitelji stižu do Allahove nagrade.[2]

_______________________________________

[1] Bihar al-Anvar, tom 93, 356. do 358.str, hadis br. 25

[2] Bihar al-Anvar, tom 93, 361.str, hadis br. 29

Leave a Reply