Iranski general oštro odgovorio Trumpu: Nama ne prijeti ubijanjem, mi smo narod Imama Husejna! - spoznaja

Iranski general oštro odgovorio Trumpu: Nama ne prijeti ubijanjem, mi smo narod Imama Husejna!

Iranski general oštro odgovorio Trumpu: Nama ne prijeti ubijanjem, mi smo narod Imama Husejna!

Najpoznatiji iranski general u regiji, Kasim Sulejmani, je tokom obraćanja na ceremoniji odavanja počasti iranskim šehidima u gradu Hamedanu, između ostalog, reagovao na posljednje prijetnje američkog predsjednika Trumpa Islamskoj Republici.

Zapovjednik odreda Kuds je rekao: “Ja ću Trumpu odgovoriti kao vojnik ovog naroda. Gospodine Trump! Odakle ti smjelost da nam prijetiš?”

On je ukazao na to kako je Trumpova retorika još uvijek retorika kabarea i kockarnica, iako je već godinu dana predsjednik, i da je to žalosno i znači rušenje dostojanstva jednog naroda.

Kasim Sulejmani je, ukazujući na prijetnju da će Trump Iranu učiniti nezapamćenu štetu, kazao:

“Ti nemaš iskustva, a budući da su ti misli okupirane drugim stvarima, ne možeš ni pitati, ali barem pitaj američke obavještajne i sigurnosne službe pa će ti kazati da ni prije tebe niko nije mogao učiniti ništa protiv Irana. Prvo pitaj kako ne bih govorio ono što ne znaš. Šta ste vi učinili u proteklih 20 godina protiv Irana? Ali, iranski narod je pobijedio.”

“Kada je Amerika sa 110 hiljada vojnika, hiljadama tenkova i oklopnih vozila, vojnom opremom, stotinama ratnih aviona i naprednih helikoptera napala Talibane kao jednu slabu i loše opremljenu organizaciju, nije mogla učiniti ništa. Pretvorila je svadbe u žalosti, uništila brojna sela i gradove, ali je u Afganistanu doživjela poraz.

Više od 60 posto vaših žrtava bili su obični muškarci, 17 godina sa 110 hiljada vojnika, pokrenuli ste čitav svijet, ali šta ste postigli? Afganistan je bila siromašna zemlja. Šta ste postigli u njoj pa danas nama prijetite?
Zar danas ne molite Talibane za mir i pregovore? Zar niste vlade Pakistana i Afganistana primorali na mirovne pregovore? Zar ta organizacija nije bila samo dio te zemlje? Šta ste uspjeli postići naspram nje pa da nama sada prijetite?

Sa 160 hiljada vojnika i mnogostruko više opreme od one koju ste koristili u Afganistanu, oholo ste napali Irak, ali, šta se dogodilo? Pitajte vašeg tadašnjeg zapovjednika koga je poslao kod mene da me pita da li im možemo dati vremena, iskoristiti svoj uticaj da irački borci ne napadaju nekoliko mjeseci da se povučete iz Iraka? A danas prijetite velikoj državi Iran? S kojom podlogom i iskustvom prijetite?” – rekao je on.

Iranski general ukazao je na strašne zločine koje su Sjedinjene Američke Države počinile u Iraku i Afganistanu i rekao da će dešavanja u zatvoru Abu Guraib biti trajna sramota za SAD i nastavio:

“U 33-dnevnom ratu ste stali uz cionistički režim, lažnu državu, koja visi o vama kao teg i koja vas je utopila u ovoj regiji, u Gazi ste počinili mnoge zločine, ali, šta ste postigli? Osim što ste morali prihvatiti sve uslove Hizbullaha iz 33-dnevnog rata i sve uslove Hamasa, Džihada i drugih palestinskih grupa?

U Jemenu niste uspjeli do kraja dovesti rat od 2 milijarde dolara. Naspram vas u Jemenu stoji jedna organizacija, ali je pobijedila vašu najnapredniju ratnu tehnologiju. Šta ste postigli u protekle četiri godine? Oduzeli ste sigurnost Crvenom moru, pod vatrenu paljbu doveli Arabiju u Jemen u kojoj se u posljednih sto godina nije ispalila nijedna granata! Nama danas prijetite?”

“Nema potrebe da se iranske oružane snage miješaju, ja i odred Kuds vas sami možemo pobijediti. Znajte da ne prođe niti jedna noć, a da mi ne mislimo o vašem uništenju i u tim mislima ne utonemo u san” – bio je oštar Sulejmani i završio:

“Gospodine Trumpe, kockaru! Znaj da smo vam mi blizu tamo i gdje se ne nadate. Mi smo narod šehadeta, pogibije na Božijem putu, mi smo narod Imama Husejna! Bolje ti je da se raspitaš, mi smo prošli brojne teškoće.
Dođi, čekamo te! Vi znate da bi taj rat značio uništenje svega što imate. Možda ćete vi započeti ovaj rat, ali ćemo njegov završetak odrediti mi!

Ne smiješ prijetiti našem narodu, i ne smiješ vrijeđati našeg predsjednika! Moraš znati šta govoriš! Pitaj svoje prethodnike i okoristi se njihovim iskustvom!

Nama ne prijetite ubijanjem; mi smo žedni šehadeta (pogibije na Allahovom putu) i uništenja arogantnih sila!

Prije je Amerika donosila strah i trepet, kad bi krenula njezina mornarica, cijeli narod bi padao, a danas ste se vezali za terorističku organizaciju MKO koja se nalazi na smetljištu iranske historije? Vezali ste se za ženu lutalicu koju vodate s jednog na drugi TV kanal (misleći na medijsku propagandu protiv Islamske Republike)? To vam je sva nada? To vam je sva moć? Vi poznajete našu moć u regiji i nepravednom ratu.”

Leave a Reply