Priča o kladionicama - spoznaja

Priča o kladionicama

Priča o kladionicama

 

Poražavajući podaci da samo u jednom od manjih gradova u Bosni i Hercegovini postoje čak 32 kladionice naveli su nas da se pozabavimo ovom temom. Važno je napomenuti da je taj gradić, kome ovdje nećemo spominjati ime, toliko mali da ne posjeduje gradski prevoz, jer za pola sata možete pješice stići s jednog kraja grada na drugi.

Možda je još više poražavajuća činjenica to da kladionice godišnje iz tog gradića izvuku 16 miliona maraka, milion više od prihoda koji ostvari najveća tvornica na ovoj opštini, a možda i u regionu.

No, ono što je po nama najporažavajuće je to da su većina stanovnika, pa tako i posjetilaca kladionica, u tom gradu, muslimani, budući da znamo da je klađenje po islamu strogo zabranjeno.

Kockanje je zabranjeno  i u ostalim nebeskim religijama. Tako se u Bibliji naprimjer osuđuje svaka pohlepa za novcem i pokušaji brzog bogaćenja u što se ubraja i kockanje. A da od ovog poroka ne pate samo muslimani već i pripadnici drugih religija pokazuje i postojanje mnogih tekstova i emisija na ovu temu, pa čak i klinika za liječenje od ovisnosti o kockanju.

Zašto su kockanje i klađenje toliko rasprostranjeni i zašto su se naš narod, omladina, odrasli muškarci pa čak i žene, toliko odali ovom poroku? Za pronalaženje preciznog odgovora bi zasigurno trebali provesti naučnu anketu i istraživanje, no ono što se od većine običnog svijeta može čuti na ovu temu jeste da je najveći razlog nezaposlenost i beznadežnost u bolju budućnost ili ono „da je zaradit a ništa ne radit“.

Te odgovore bismo vjerovatno dobili i na anketi, ali, postavlja se pitanje kako to da nezaposleni i beznadežni ljudi koji vjerovatno nemaju novca za neke važnije potrebe, novac troše po kladionicama. Zašto? Zato što klađenje i kockanje nije ništa drugo do li ovisnost. No, krenimo redom.

Prvo ćemo navesti razloge zabrane kockanja u islamu, zatim ćemo navesti negativne posljedice kockanja s naglaskom na psihološku dimenziju, a zatim i neke prijedloge kako se boriti protiv ove ovisnosti.

Razlozi zabrane kockanja se u islamu mogu podijeliti na četiri grupe:

 1. Razum; sa stanovišta razuma, sve ono što uzrokuje uzbuđenje i uznemirenje živaca, neprijateljstvo i negativne i štetne ekonomske, društvene i moralne posljedice, nije dozvoljeno.
 2. Koncenzus učenjaka; svi islamski učenjaci, bilo kom mezhebu da pripadaju, se slažu da je kockanje haram, odnosno zabranjeno, i niti jedan od islamskih učenjaka kroz historiju nije dao fetvu suprotnu tome. Prema koncenzusu učenjaka čak je podučavanje kockanju, pravljenje sprava za kockanje i trgovanje istim zabranjeno. Zabrana kockanja je jedna od nužnih komponenti vjere i ko god to porekne, izašao je iz islama.
 3. Knjiga, to jest Kur’an, izričito naglašava zabranu kockanja. Ovdje ćemo navesti samo dva ajeta:

يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ ۖ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِن نَّفْعِهِمَا

Pitaju te o vinu i kocki. Reci: “Oni donose, a i neku korist ljudima, samo je šteta od njih veća od koristi.” (Al-Bakare/Krava, 219)

Iz izraza إِثْمٌ كَبِيرٌ  „veliku štetu“ se može zaključiti da su vino i kocka veliki grijeh.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. (Al-Maide/Trpeza, 90)

Ovaj ajet govori govori o tome kako su materijalna i duhovna sreća ljudskog roda u izbjegavanju i čuvanju od kocke i pića. U narednom ajetu, Kur’an ukazuje na dio mudrosti zabrane ovog dvoga i kaže:

Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja molitve odvrati. Pa hoćete li se okaniti?

Iz ova dva ajeta se mogu izvući mudre crtice, između ostalog, to da je kocka veoma ružno i pokvareno djelo, tako da se stavlja u isti red sa alkoholom i idolatrijom. Osim toga, uzrokuje neprijateljstvo i podjele u društvu, jer bogatstvo bez napora stečeno, izaziva neprijateljstvo među ljudima i kida društvene veze. I od svega važnije, uzrokuje zaborav i udaljava od Boga i obavljanja molitve. Kockari u nadi da će steći više bogatstva ili nadoknaditi izgubljeno, zaboravljaju na prolazak vremena tako da propuštaju i molitve i zaboravljaju na Boga. Osim toga, mržnja prema dobitniku se gnijezdi u srcu poraženog, tj. onoga koji je izgubio, tako da se on pokušava osvetiti na sve moguće načine. S druge strane, dobitak stvara veću pohlepu i požudu kod dobitnika, pa on da na ovaj način počne prisvajati i tuđu imovinu.

 1. Tradicija ili sunnet, odnosno predaje o zabrani kocke. Allame Tabatabai, veliki islamski filozof i tumač Kur’ana kaže da je broj predaja o zabrani kocke toliko veliki da je izašao iz okvira brojanja.

 

Vrste i propisi u vezi kockanja

Kockanje može imati četiri oblika:

 1. Igra sa spravama za kockanje uz klađenje i dobitak, odnosno gubljenje,
 2. Igra sa posebnim sredstvima za kockanje, ali bez klađenja.
 3. Igranje sa spravama koje nisu namijenjene za kockanje, ali sa klađenjem,
 4. Igranje bez sprava za kockanje i bez dobitka i gubitka.

Prvi oblik je po stavu svih učenjaka islama zabranjen i ubraja se u velike grijehe. Drugi oblik je po stavu svih učenjaka šiitskog i nekih učenjaka sunitskog mezheba zabranjen. Treći oblik je, isto tako, prema mišljenju svih učenjaka šiitskog i većine učenjaka sunitskog mezheba zabranjen, dok je četvrti oblik prema mišljenju svih učenjaka dozvoljen.

Faze nastanka ovisnosti o kockanju i njihovi simptomi

Za ovu vrstu ovisnosti uglavnom su karakteristični isti simptomi kao i kod hemijskih vrsta ovisnosti, odnosno ovisnosti o drogama, a to su: gubitak kontrole, rast tolerancije, stvarnje psihičke potrebe, nervoza i opsesivna potreba za kockanjem u slučaju prekida kockanja, promjene ličnosti, gubitak posla, porodice, povjerenja bližnjih, finansijski krah.

Krenut ćemo redom i nastojati kroz faze nastanka ovisnost da navedemo i praktične primjere svakog od ovih simptoma.

 1. Početak stvaranja ovisnosti

Prvo se javlja gubitak kontrole nad procesom kockanja, pojava interesovanja i potrebe za kockarskom euforijom. Uglavnom, sve počinje od slučajnih posjeta kladionicama i drugim centrima za kockanje u društvu prijatelja. Ulozi u sport, automate, sve to bez velikog očekivanja dobitka, prije svega da bi se ubilo vrijeme i da bi se zabavilo. U ovoj fazi, najčešće dolazi do sretnog slučaja koji nadalje dramatično mijenja sudbinu osobe. Zna da nisu velike šanse da nešto osvoji, međutim, čovjek stalno postiže rezultat koji nije očekivao. U tom trenutku, osoba ne dobije samo novac, već i osjećaj svoje snage, moći, uspjeha. Reakcija okoline, odnosno drugih kockara, tome doprinosi pa osoba osjeća energiju, snagu i vlastitu izuzetnost.

 1. Potreba da se ponovo osjeti kockarska euforija

Trijumf, slava, pobjeda, sve ovo stvara temelje za obrazovanje psihičke ovisnosti. Javljaju se misli da se pokuša još jednom, tako da učešće u kockanju postaje redovno. U ovoj fazi, dobici i gubici su približno jednaki i smjenjuju se. Kockar počinje da koristi sopstvenu taktiku, dolazi u veće iskušenje i više vremena provodi u kladionici.

 1. Rast tolerancije na kladionicu

Kroz neko vrijeme pojavljuje se želja za svakodnevnim kockanjem, gubi se kontrola nad vremenom i finansijama. U ovoj fazi, kockar obično prelazi s aparata koji imaju manju dobit na neku drugu vrstu klađenja koja u manjem vremenu daje veću dobit, ali sa ulozima rastu i gubici. Pojavljuje se želja da se povrati izgubljeno po bilo koju cijenu. Pojavljuju se dugovi.

 1. Kriza

Provodeći sve više vremena u kladionici, žrtvujući uobičajena interesovanja, boraveći stalno u traženju novca i vremena za kockanje, osoba počinje da izaziva nemir kod supruge, roditelja, odnosno porodice. Neko vrijeme sve negira, međutim dugovi dovode osobu u bezizlaznu situaciju, kada počinje da traži pomoć od porodice i priznaje da ima problem. Dugovi se otplaćuju, obećava, kune se da neće nikad više. Ali, ispostavlja se da bez posjećivanja kladionice život više nije tako interesantan, osoba osjeća kao da je lišena nečeg bitnog i prijatnog i da pati bez toga. U ovoj fazi ovisnik ima česta sjećanja, snove na temu kockanja. Raspoloženje je sniženo, promjenljivo, a ovisnik je često razdražljiv i okrivljuje svoje bližnje.

 1. Promjene ličnosti

Usljed ovisnosti o kockanju dolazi do promjene ličnosti. Vrlo brzo dolazi do povratka na kockanje. Ponovo počinju duga odsustvovanja od kuće, dugovi, laži. Osoba se mijenja, strast za kockanjem potiskuje ostala interesovanja – porodicu, prijatelje, karijeru, sport. Sve vrijeme i novac se troše na kladionicu.

 1. Faza očajanja

Do tog trenutka ovisnost je potpuno formirana. Potreba za kockanjem je toliko jaka da se radi njenog zadovoljenja koristi službeni novac, krediti, prodaju se dragocjene stvari, čak se prokockava novac iz dječije kasice. Kajanje i depresija nakon gubitka su neizdrživi, ali čini im se da je jedini izlaz da sve povrate i da dokažu bližnjima da nisu u pravu. Stalni stres. Depresija tjera čovjeka da zloupotrebljava alkohol, sedativna sredstva, narkotike. Pojavljuju se misli o samoubistvu.

 

Nastavlja se…

 

Leave a Reply