Unuk ajatullaha Homeinija u posjeti Sarajevu i Zagrebu - spoznaja

Unuk ajatullaha Homeinija u posjeti Sarajevu i Zagrebu

Unuk ajatullaha Homeinija u posjeti Sarajevu i Zagrebu

Ajatullah dr. Hasan Homeini (Hassan Khomeini), unuk ajatullaha Ruhulaha Homeinija, nalazi se u posjeti Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Prije svega je  održao predavanje za radnike Medžlisa Islamske zajednice Zagreb i aktiviste te zajednice, a nakon toga je boravio u Sarajevu.

Tokom sljedećeg dana posjete on je u Sarajevu imao susrete sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH, dr. Huseinom ef. Kavazovićem, te sa predstavnicima Međureligijskog vjeća, a držo je i govor za ulemu.

U svome obraćanju u Zagrebu dr. Hasan Homeini upoznao je prisutne o modelu uređenja odnosa vjerskih zajednica i vlasti u Iranu, te o aktivnostima koje se na tom polju provode.

Osvrnuo se i na stanje ummeta u cjelini. Ukazao je na „nužnost gradnje i čuvanja zajedništva bez obzira na mezhebsku ili bilo koju drugu pripadnost te da na tome valja ustrajati“. Predavanje je naišlo na veliko zanimanje prisutnih koji su ovom prilikom mogli čuti mnogo korisnih savjeta.

Dr. Homeini sa saradnicima je u pratnji ambasadora Islamske Republike Iran Mohammada Reza Sadegha pojestio muftiju dr. Aziz ef. Hasanovića u Zagrebu.

Visokoj delegaciji muftija Hasanović je predstavio rad Islamske zajednice u Hrvatskoj i aktivnosti koje se realiziraju. Istakao je da se mnogo toga moglo naučiti o Iranu i položaju vjerskih zajednica, načinu kako su u Iranu uređeni odnosi vjerskih zajednica i vlasti te kako je definirana njihova pozicija.

Muftija je iskorsitio priliku i da se zahvali na podršci Islamske Republike Iran u realizaciji brojnih projekata.

Ajatullah dr. Hasan Homeini se zahvalio na dobrodošlici te je izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti ostvarivanja uzvratne posjete. Kazao je kako je prošlogodišnje druženje u Teheranu s predstavnicima vjerskih zajednca jedno iznimno i pozitivno iskustvo te da se u razmjeni iskustava može mnogo toga naučiti. Također, utvrdili su da postoji mnogo prostora za razvoj navedene saradnje.

Delegacija je, također, posjetila i Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića. Direktor Islamske gimnazije Mevludi ef. Arslani predstavio je rad te škole i aktivnosti koje se provode. Ajatullah dr. Hasan Homeini se kratko obratio učenicima. Nakon posjeta Islamskoj gimnaziji delegacija je posjetila Medžlis Sisak, koju je dočekao glavni imam Alem ef. Crnkić.

Muftija Hasanović je predstavio projekt izgradnje Islamskog centra Sisak, koji je u jeku realizacije, dok je Alem ef. ponudio detaljan pregled projekta i same izgradnje. Delegacija predvođena ajatullahom dr. Hasanom Homeinijem dala je podršku izgradnji centra te su izrazili želju i nadu da isti bude što prije dovršen.

kimija

Riječ kimija ima arapsko-perzijske korijene i označava vještinu uz pomoć koje se kamen pretvara u zlato... Uz nadu da će ovi tekstovi imati takav efekat, hvala Vam na čitanju!

Leave a Reply