Ajatullah Hamenei osudio Trumpove ružne izjave protiv Irana - spoznaja

Ajatullah Hamenei osudio Trumpove ružne izjave protiv Irana

Ajatullah Hamenei osudio Trumpove ružne izjave protiv Irana

Lider islamske revolucije Irana, ajatullah Sejjid Ali Hamenei osudio je posljednje komentare koje je na račun Irana izrekao američki predsjednik Donald trump u UN-u, rekavši kako su oni ružni, blesavi i lažni.

Ajatullah Hamenei rekao je to danas tokom sastanka s članovima Vijeća eksperata IR Iran.

On je rekao kako izjave američkog predsjednika ne donose američkoj naciji nikakav ponos ni čast. “Američka elita trebala bi se stidjeti što ima takvog predsjednika” – dodao je iranski vrhovni lider.

“Taj glupi, izuzetno ružni i odvratni govor predsjednika SAD-a, gangsterskim i kaubojskim jezikom, preplavljen čistim lažima, proizilazi iz njihovog bijesa i frustracija” – rekao je on.

On je također istakao da ljutnja Vašingtona proizilazi i iz neuspjeha u vezi s planovima u Zapadnoj Aziji, gdje Iran igra uticajnu, časnu i uspješnu ulogu.

“Prisustvo i uticaj Islamske Republike Iran dovelo je do toga da zavjere i namjere Sjedinjenih Država i cionista Izraela propadnu u regionu, i to je razlog njihovog bijesa” – rekao je on.

“Amerikanci su tokom dugih godina namjeravali ostvariti svoje planove za “Novi Bliski Istok”, “Veći Bliski Istok” za Zapadnu Aziju, s fokusom na Irak, Siriju i Libanon” – rekao je iranski vrhovni lider i naglasio kako su doživjeli poraz u sve tri zemlje.

Tokom svog govora na Generalnoj skupštini UN-a, Trump je optužio Iran da se bavi destabilizirajućim aktivnostima u regiji. On je ustvrdio da je “iranska podrška terorizmu” u suštoj suprotnosti s nedavnim “obavezivanjem mnogih njegovih susjeda da se bore protiv terorizma i zaustave njegovo finansiranje”.

Trump je također nuklearni dogovor s Iranom nazvao “sramotom” koju će Vašington možda napustiti.

kimija

Riječ kimija ima arapsko-perzijske korijene i označava vještinu uz pomoć koje se kamen pretvara u zlato... Uz nadu da će ovi tekstovi imati takav efekat, hvala Vam na čitanju!

Leave a Reply